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Dear Mr. Lindsay : 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

In a letter to the Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration (PHMSA) dated 
November 23 , 2015, you requested an interpretation of 49 CFR Part 195.204. You asked how 
the requirements of § 195 .204 apply to contractor serv ices and employees who work on an 
installation of a new interstate hazardous liquid pipeline or pipe line system for a pipeline 
operator. 

You ask: (1) if the term "operator personnel" refers onl y to pipeline operato r" s personne l or its 
contractors' personnel ; (2) if the installation inspection prov ision onl y applies to on-s ite 
installation work or if it appli es a lso to off-site insta lla tio n work: (3) if an operator is allowed to 
assign or contract an install a ti on contractor or a fabricator to prov ide pe rso nnel and other 
specialized inspection and tes ting reso urces. and what PHMSA ex pec ts of' the operator for 
insta ll at ion inspection of pipe. va lves and other mate ri a ls and equipment that will be produced or 
al ready have been produced (" in-stock"); (4) if § 195.204 is limited to the immed iate pipe and 
pipe line systems or if it extends to other construction scope, insta ll ati ons and inspections and 
testing; and (5) what prima fac ie evidence and records wi ll be sati sfac to ry to PHMSA to 
demonstrate compli ance w ith § 195 .204. 

W ith regard to yo ur first question ( I), the operato r is responsible for safe operation of its 
pipeline(s). Operator is defined in§ 195.2 as "a person who owns or operates pipeline 
fac ilities ." Person is defined in thi s section as .. any indi vidua l. firm . jo int ve nture. partnership , 
corporation, assoc iat ion, state, municipality. cooperative associat ion. or joint stoc k association. 
and inc ludes any trustee, receiver, assignee. or personal representative thereof." Therefore. the 
term ·'operator personnel ' . refers to both the operator·s and its contractor· s employees. 
Furthermore, any work done on behalf of the operato r must comply with app li cable federal 
pipeline safety regu lations. 

With regard to your second question (2). pipeline or pipeline .)ystem is defined in § 195.2 to 
mean '·a.JI parts of a pipeline faci li ty through which a hazardous liquid or carbon dioxide moves 
in transportation. including, but not limi ted to. line pipe. va lves. and other appurtenances 
connected to line pipe, pumping units. fabricated assemblies associated with pumping units. 
metering and de li very stati ons and fabricated assemblies therein, and breakout tanks.·· Whether 
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the construction is onsite or offsite, § 195.204 is a construction requirement and, therefore, all 
offsite work on shop-fabricated assemblies and breakout tanks must be compliant with applicable 
federal pipeline safety regulations before installed into the pipeline system. Also, all pipeline 
and pipeline components must be visually inspected before they are installed in the pipeline 
system(§ 195.206). 

With regard to your third question (3), please refer to our responses to your first and second 
questions. That is, whether the construction is onsite or offsite, it is still the operator's 
responsibility to comply with the federal pipeline safety regulations. The operator may use 
contract personnel or its personnel for these inspections as long as those personnel are not 
inspecting their own work. 

With regard to your fourth question ( 4), the § 195.204 requirements are to ensure the installation 
of pipe or pipeline systems in accordance with the requirements of Subpart D - Construction. As 
we previously mentioned, the term pipeline or pipeline system is defined in § 195 .2 as all parts of 
a pipeline facility through which a hazardous liquid or carbon dioxide moves in transportation. 
The term pipeline facility is also defined in§ 195.2 as "new and existing pipe, rights-of-way, and 
any equipment, facility, or building used in the transportation of hazardous liquids or carbon 
dioxide." Therefore, this section' s requirements include all construction, installations, 
inspections, and testing that may affect all parts of a pipeline facility. 

With regard to your last question (5), an operator must maintain the records necessary to 
demonstrate compliance with the applicable regulations including required inspections or 
training and qualifications. 

If we can be of further assistance, please contact Tewabe Asebe at 202-366-5523. 

Sincerely, 

Director, Standards and 
Rulemaking Division 

The Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration, Office of Pipeline Safety provides written clarifications of the Regulations 
(49 CFR Parts 190-1 99) in the form of interpretation letters. These letters refl ect the agency's current application of the regulations to the 
specific facts presented by the person requesting the clarification. Interpretations do not create legall y-enfo rceable rights or obligations and 
are prov ided to help the public understand how to comply with the regulations. 
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November 23, 2015 

Mr. John A. Gale 
Director, Office of Standards and Rulemaking 
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 
1200 New Jersey Avenue, SW (East Building) 
Washington, DC 20590 

RE: Request for Interpretation 
§195.204 -Inspection -General 

Dear Mr. Gale: 

Guidance is appreciated on how the construction inspection regulation, as provided by 
§195.204, may be involved for an installation of a new interstate, hazardous liquid 
pipeline or pipeline system for a new operator or an existing operator that employs 
contract services, general contractors or fabricators to supply inspection. 

Operator Personnel 
As written, the regulation only governs "operator personnel" regarding training, 
qualifications, inspections and tasks. Does the term "operator personnel" refer only to 
personnel under the control or employment by the operator and not to personnel that 
may be employed or under hire by construction contractors or fabricators? 

Installation Inspection 
The regulation addresses only installation inspection. 

1. Does the installation inspection provision only apply to on-site installation or 
does it apply also to off-site installation work for shop-fabricated assemblies 
(e.g., metering and delivery stations) and breakout tanks (e.g, API12F for shop 
assembled tanks)? 

2. What is expected of the operator for installation inspection of pipe, valves and 
other materials and equipment that will be produced or already has been 
produced ("in-stock")? 

Contractual Inspection Limitations 
Is an operator allowed to assign or contract an installation contractor or a fabricator to 
provide personnel and other specialized inspection and testing resources including 
specialized, "third-party" inspection (e.g., NDE), pressure testing, and Ill and caliper tool 
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services that are not directly involved with the installation? Operators may not have 
sufficient direct employees and resources to conduct or manage all phases of 
construction inspection and must contract that work directly or through a general or 
installing contractor or fabricator or such inspections can be more efficiently managed 
logistically by a contractor or fabricator. 

Extent 
This section is located under Subpart D of Part 195. Sections 195.200 and 202 specify 
the respective scope and compliance with specifications and standards for this Subpart. 
Is §195.204 limited to the immediate pipe and pipeline systems or does it extend to 
other construction scope, installations and inspections and testing to include pipeline 
facility electrical and control systems and wiring, foundations, computational pipeline 
systems, cathodic protection, SCADA and control room systems, and ancillary 
equipment, and painting as may be governed by other subparts? 

Prima Facie Evidence 
What prima facie evidence and records will be satisfactory to PHMSA to demonstrate 
compliance with §195.204? 

I do agree that appropriate inspections are an important means to ensure the safety, 
integrity and productive operations of pipelines. 

An expeditious, but thorough, response is greatly appreciated. lfthere any questions,­
please feel free to contact me at your earliest convenience. I may be contacted at 
dlindsay@pei-engineering.com or (317} 217-1701, ext. 115 to facilitate discussions. 


